22197
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-22197,stockholm-core-1.0.5,select-child-theme-ver-1.1,select-theme-ver-5.0.7,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive

Anmeldelse, Bogvægten: Ritas Venskab

Af Birte Strandby, Bogvægten

Ritas Venskab

Når ens bedste ven svigter, hvad gør man så? Rita bliver ked af det og vred, for hvordan kan Viktor være sådan? De har endda snittet deres venne-tatovering i bænken.
Den mærkelige dreng fra De Blå Bjerge foreslår, at hun går hen til Viktor igen, men det viser sig at være en dårlig idé, for drengene gør bare nar ad hende. Den mærkelige dreng kan ikke rigtigt trøste, men sammen venter de på, at sommerfuglen dukker op, og så jager han den hen langs stranden, til hun ikke kan se ham mere. Rita bliver siddende, men til sidst kommer Viktor, og de to bliver gode venner igen.

 

Otto Dickmeiss har denne gang tegnet nogle søde, til al overflod storøjede børn i farverige omgivelser – ganske uden lighed med hans surrealistiske tegninger i børnebogen De onde Byer. Her er kun Ritas nye ven lidt anderledes, idet han er gjort at et blåligt, gennemsigtigt materiale, mens den røde sommerfugl, han jager, tydeligvis hører virkeligheden til.

 

Men hvad handler det om: Mobning, venskaber, mulig identifikation med den ulykkelige eller vrede Rita?

 

Måske handler bogen mest om mobning, som det også findes i blandt andet ”Lydia svarer igen” af Katrine Marie Guldager og hos Jan Mogensen i ”En prut i junglen”. Det usædvanlige her er skildringen af Ritas afmagt: Hun forsøger at samle venskabet op, men opgiver hurtigt, og Viktor og Rita bliver først gode venner igen, da Viktor opsøger Rita. Den usynlige ven erstatter ikke Viktor, og det er svært at se, hvad han ellers gør, men fortællingen og tegningerne er underholdende.