23148
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-23148,stockholm-core-1.0.5,select-child-theme-ver-1.1,select-theme-ver-5.0.7,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive

Anmeldelse, De unges ord: Min hale

Af Ida Marie Mortensen, De unges ord

Min hale

Lilja Scherfig er eminent dygtig til at skabe smukke børnebøger, der sætter tanker og debatter hos voksne såvel som børn. ’Min hale’ er en fortælling om en pige med en hale og en mor, som bliver ved med at klippe den af, akkompagneret af de smukkeste tegninger af Signe Kjær, som virkelig får en til at læse med sanserne. Det var næsten så man kunne mærke blomsterne og skoven midt i et snevejr.

 

’Min hale’ tager nogle emner op, som faktisk er svære at placere helt præcist. Efterfølgende sad jeg og forundrede over, hvad moralen og meningen med historien var, for jeg kunne se, hvordan man ud fra hver side, næsten kunne stoppe op og snakke om handlingen. Det var helt vidunderligt og finurligt, at en børnebog kan give så meget stof til eftertanke og samtidig have så mange vinkler uden at det ødelægger fortællingen.

 

Et aspekt, som muligvis lyder underligt, er hovedpersonernes adfærd og holdninger. Tit kan børn i børnebøger være nogle gammelkloge sjæle, der bidrager til et større perspektiv, men hvis handling til tider kan virke lidt spøjs i forhold til, hvordan virkelighedens børn agere. I den her fortælling agerer børn frækt og uden videre tanke, med undtagelse af, hvad de voksne tænker er rigtigt og forkert. Det giver en anden form for forståelse og perspektiv.

 

’Min hale’ får 4 ½ stjerne ud af seks, fordi det er en smuk fortælling, både historien og tegningerne. Den er særligt velegnet til at bruges som en startup til samtaler med sine børn, men måske for hård til en hyggelig godnathistorie.