23075
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-23075,stockholm-core-1.0.5,select-child-theme-ver-1.1,select-theme-ver-5.0.7,ajax_fade,page_not_loaded,no_animation_on_touch,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

Min hale

Min hale

”Når min hale falder ud under kjolen, ruller jeg den sammen og propper den tilbage i underbukserne.
Men mor ser det altid. Hun har skarpe øjne.”

En pige med en hale og en mor med en saks.

En fortælling om at åbne sanserne, finde sin egen frygtløshed og række ud mod verden.

Køb bogen her

 

Bagom bogen

”Historien handler om social kontrol. I alle hjem findes regler og værdier skabt af de voksne, som børnene må indordne sig under. I mere ekstreme og radikaliserede hjem bliver de stærke værdier og holdninger til en slags socialkontrol. Hvis du ikke følger normen, får det konsekvenser: Du bliver straffet på den ene eller anden måde, skubbet til side (væk fra fællesskabet), ignoreret, kritiseret og forsøgt forandret.

Halen kan stå for mange ting, alt efter hvilket miljø du kommer fra. Hvad er tabu og forbudt i din familie? For nogle piger kan halen repræsenterer seksualitet; lyst, lidenskab og slutty attitude. Halen kan repræsentere vildskab, rebelskhed ”drenget adfærd” som ikke lige passer til den pæne kloge pige. Men halen kan også stå for et andet livssyn, et oprør mod religion/politisk overbevisning. Lige meget hvad, er halen en del af barnets personlighed, som ikke får lov at komme til udtryk. Og dét er det samme som at amputere sjælen.

For nogle piger kan halen repræsenterer seksualitet; lyst, lidenskab og slutty attitude.


I min familie har sårbarhed, følsomhed, tårer og andre bløde værdier været ildeset. Jeg er vokset op med radikale politiske holdninger, de ideologiske teorier var hævet over personlige følelser, som helt skulle gemmes af vejen. Styrke, maskulin drivkraft, enighed om hvordan verden hang sammen, var de bærende værdier. Jeg passede ikke ind i det shit. Jeg var for følsom, for Woody Allan-sensitiv. Jeg fik simpelthen angst af at tænke på deres måde. Så jeg måtte finde min egen kerne og kæmpe for mig og min hale!

Historien har lidt af Den grimme ælling i sig. Den grimme ælling blev heller ikke forstået og værdsat i sin familie af ænder, og måtte derfor ud i verden og finde nye brødre og søstre; svanerne. Jeg tror, mange kender til ikke at føle sig forstået. Jeg har selv fundet min egen flok som voksen, venner som virkelig forstår mig dybt og grundlæggende og som værdsætter min følsomhed og mit syn på livet. Jeg tror, det er en rejse mange må tage: At finde sin flok!

Jeg tror, en ny tid er på vej. Vi har fået #meetoo og #Blacklifematter. Oven i hatten får vi så Corana-pandemien, og i alle disse scenarier er den stærke alfa-tyran dømt ude. Hvad kan vi bruge magt-handlinger og muskel-teorier til? Verden skriger på medfølelse, forståelse, ømhed, omsorg. Og hvad sker der? Vi almindelige mennesker viser hinanden medfølelse, forståelse, ømhed og omsorg! Yes! Krænkerne har mistet deres magt over os. Vi er færdig med dem. Vi gider ikke mere. De har smadret for meget og nedgjort os alle: Sorte er blevet kaldt kriminelle og dovne, Kvinder er blevet kaldt dumme og svage, fattige er blevet kaldt inaktive og underbegavede, NU ER DET NOK! Vi er alle fantastiske, som vi er. Vi gider ikke længere at lade os underkue af magtgale tyranner. Vi kræver menneskelighed og ømhed! Vi vil synge, larme, fylde, bestemme og vigtigst af alt: Være os selv som vi er, med værdighed.

Ingen skal fucke med vores haler!”

Lilja Scherfig

 

Forlag

Jensen & Dalgaard

Illustrationer

Signe Kjær