”Når min hale falder ud under kjolen, ruller jeg den sammen og propper den tilbage i underbukserne.
Men mor ser det altid. Hun har skarpe øjne.”
En pige med en hale og en mor med en saks.
En fortælling om at åbne sanserne, finde sin egen frygtløshed og række ud mod verden.
”Historien handler om social kontrol. I alle hjem findes regler og værdier skabt af de voksne, som børnene må indordne sig under. I mere ekstreme og radikaliserede hjem bliver de stærke værdier og holdninger til en slags socialkontrol. Hvis du ikke følger normen, får det konsekvenser: Du bliver straffet på den ene eller anden måde, skubbet til side (væk fra fællesskabet), ignoreret, kritiseret og forsøgt forandret.
Halen kan stå for mange ting, alt efter hvilket miljø du kommer fra. Hvad er tabu og forbudt i din familie? For nogle piger kan halen repræsenterer seksualitet; lyst, lidenskab og slutty attitude. Halen kan repræsentere vildskab, rebelskhed ”drenget adfærd” som ikke lige passer til den pæne kloge pige. Men halen kan også stå for et andet livssyn, et oprør mod religion/politisk overbevisning. Lige meget hvad, er halen en del af barnets personlighed, som ikke får lov at komme til udtryk. Og dét er det samme som at amputere sjælen.
For nogle piger kan halen repræsenterer seksualitet; lyst, lidenskab og slutty attitude.
I min familie har sårbarhed, følsomhed, tårer og andre bløde værdier været ildeset. Jeg er vokset op med radikale politiske holdninger, de ideologiske teorier var hævet over personlige følelser, som helt skulle gemmes af vejen. Styrke, maskulin drivkraft, enighed om hvordan verden hang sammen, var de bærende værdier. Jeg passede ikke ind i det shit. Jeg var for følsom, for Woody Allan-sensitiv. Jeg fik simpelthen angst af at tænke på deres måde. Så jeg måtte finde min egen kerne og kæmpe for mig og min hale!
Historien har lidt af Den grimme ælling i sig. Den grimme ælling blev heller ikke forstået og værdsat i sin familie af ænder, og måtte derfor ud i verden og finde nye brødre og søstre; svanerne. Jeg tror, mange kender til ikke at føle sig forstået. Jeg har selv fundet min egen flok som voksen, venner som virkelig forstår mig dybt og grundlæggende og som værdsætter min følsomhed og mit syn på livet. Jeg tror, det er en rejse mange må tage: At finde sin flok!
Jeg tror, en ny tid er på vej. Vi har fået #meetoo og #Blacklifematter. Oven i hatten får vi så Corana-pandemien, og i alle disse scenarier er den stærke alfa-tyran dømt ude. Hvad kan vi bruge magt-handlinger og muskel-teorier til? Verden skriger på medfølelse, forståelse, ømhed, omsorg. Og hvad sker der? Vi almindelige mennesker viser hinanden medfølelse, forståelse, ømhed og omsorg! Yes! Krænkerne har mistet deres magt over os. Vi er færdig med dem. Vi gider ikke mere. De har smadret for meget og nedgjort os alle: Sorte er blevet kaldt kriminelle og dovne, Kvinder er blevet kaldt dumme og svage, fattige er blevet kaldt inaktive og underbegavede, NU ER DET NOK! Vi er alle fantastiske, som vi er. Vi gider ikke længere at lade os underkue af magtgale tyranner. Vi kræver menneskelighed og ømhed! Vi vil synge, larme, fylde, bestemme og vigtigst af alt: Være os selv som vi er, med værdighed.
Ingen skal fucke med vores haler!”Lilja Scherfig
* * * * * ”En lille atombombe i børneværelset (…) Lilja Scherfig står for nogle af de klogeste historier for børn i alle aldre. Tænk blot på ’Rævefælden’, som er fyrtårnet i nyere dansk billedbogskunst.”
Af Steffen Larsen, Politiken
”Lilja Scherfig skriver modet og selvbevidstheden frem. Signe Kjær tegner poesien frem.”
Af Bodil Christensen, Bogbotten
”Mand, for en dejlig fortælling, og hvilke vidunderlige illustrationer (…) Det er stærkt.”
Af Eiler Jensen, Børn & bøger
”Halen er måske det fineste organ på en menneskekrop. Den er usynlig, men den er der.”
Børne og ungdomsbøger GUIDE, Politiken
Af Ida Marie Mortensen, De unges ord
”Det var helt vidunderligt og finurligt, at en børnebog kan give så meget stof til eftertanke (…) Lilja Scherfig er eminent dygtig til at skabe smukke børnebøger, der sætter tanker og debatter i gang hos voksne såvel som børn.”
Af kulturmor.dk
”Et barnesyn, der fortæller os, at barnet er et frit individ, med drifter og kultur og med retten til at være lige præcis det særlige menneske, det er.”
Af Betina Falsing, børnebibliotekar Tingbjerg bibliotek
”Min hale er en perle, der bør stå i alle børneværelser. Og på en del voksnes reoler. Trods sit voldsomme indhold har bogen en eventyrlig uskyldighed ligesom pigen der blot ønsker at være.”
Af projekt #1000bøger
”Vi bare skal tage det roligt (og danse videre), for halen vokser altid ud igen og humøret stiger, hvis bare vi vil”
Biblioteksblad: Det bedste fra bøgernes verden
”Fin lille bog om at holde fast i sig selv”
Af forfatter René Toft Simonsen på Instagram
”Lilja er pigeforkæmper. Hun skriver historier om pigers vildskab, seksualitet, mod og trods, og det elsker jeg! Det er en vidunderlig bog (også med meget smukke illustrationer). Alle piger (og drenge) burde få denne her læst højt.”
Af Pernille Melsted, Vredescoach, på FACEBOOK
”Jeg har læst mange smukke og gribende bøger i år, men ‘Min Hale’ er min favorit. Den rammer mig lige i … halen.”
Af Charlotte Heje Haase, forfatter og plotcoach
“Min hale er et lille mesterværk, som voksne skal læse for børn. Bogens lille hovedperson lærer at takle sin mors forsøg på at begrænse hendes liv – hun ved at hendes glæde ved sig selv er stærkere end de voksnes trang til at holde vildskab nede. Det er virkelig en fin bog med så mange lag i en enkel historie. Det er en kunst at kunne det.”
Af Anne Pape, filminstruktør
Jensen & Dalgaard
Signe Kjær