23085
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-23085,stockholm-core-1.0.5,select-child-theme-ver-1.1,select-theme-ver-5.0.7,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive

drengen uden øre

drengen uden øre

Små hvide kister. Blodige grønne bluser. Maria væver en brutal plan.
Sammy mangler et øre og fortjener at dø.

Hvad er had og hvad er kærlighed?
Alting væver sig ind i hinanden, fletter sig sammen, imens græskarsuppen bobler roligt på blusset.

Et moderne eventyr om at komme videre og lade kærligheden sejre.

Nominerede til Forfatterprisen 2021

Lilja Scherfig blev nomineret til Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger for bogen Drengen uden øre, 2021.
 
Udvalgets begrundelsen for nomineringen:

”Safran i en forbrændt hånd. Marco, Maria og Sammy. ’Drengen uden øre’ er smuk og grusom. Sproget er tæt og intenst. Bogen er en mellemting mellem roman og lyrik og foregår midt i en krig. En dreng dør. Moderen modtager hans grønne trøje. Det er ikke til at vide, hvor vi er. Et sted, hvor fjender og venner bor tæt, hvor børn slår ihjel, hvor farverne er stærke, og maden krydret. Et sted med varme og fællesskab og uløselige konflikter. Bogen kravler ind under huden på os. Vi er publikum, men det er, som om vores skæbne også er vævet ind i historien. ’Drengen uden øre’ kan læses igen og igen, og hver gang vil man opleve flere detaljer. Det er en bog til unge, som man skal tale med nogen om.”
Målgruppe: 12+ år

Køb bogen her

Bagom bogen

”Jeg har skrevet denne historie for at undersøge følelser. En mor sender sin søn i krig og får ham tilbage i en kiste. Hun hyrer en dreng i køkkenet, der viser sig at være ham, der dræbte hendes søn. Selvfølgelig raser hendes hævnlyst! Selvfølgelig har hun lyst til selv at dø!


Grunden til at jeg har sat netop de to personer under samme tag, er for at finde ud af, hvad de gør ved hinanden. Kan moren opretholde sit had, når hun inderst inde har brug for ømhed? Skal drengen tage ansvar og bøde for krigens konsekvenser? Vil de to ulykkelige mennesker hive hovedet af hinanden eller kaste sig i hinandens arme?

DRENGEN UDEN ØRE er et eventyr. For mig har det været vigtigt at bevise (altså gøre det troværdigt) at der findes en større og stærkere kraft end vrede og sorg – nemlig ømhed! Drengen giver moren mad. Moren motiverer ham til at finde sin passion for madlavning. Maden forbinder dem. Sådan er livet. Lige meget hvor meget vi hader, er vi bare mennesker. Vi har brug for engagement og mad. Vi har brug for hinanden. Vi er forbundet!

Vil de to ulykkelige mennesker hive hovedet af hinanden eller kaste sig i hinandens arme? Lige meget hvor meget vi hader, er vi bare mennesker. Vi har brug for hinanden.


Tænk engang, at vi stadig sender mennesker i krig, som nation. Hvad skulle krig kunne løse? Forestil dig lige den her situation: To børn i skolen har en stor konflikt. Læreren træder til og siger: ”Gå ned i skolegården og klar den med næverne! Må den stærkeste og mest voldsparate vinde!”


Det ville jo være utænkeligt. Det er en forældet bandementalitet. Vold forløser intet, så hvorfor sender vi folk i krig? Soldater bliver gjort til mordere, ligene flyder, mødrene skriger ud i natten. Til hvad gavn? Vi må da være kloge og smarte nok til at kunne løse konflikter konstruktivt – uden børnelig. Jeg tror på fred, jeg håber på fred.”

Lilja Scherfig

Anmeldelser

* * * * * ”Hvordan sorg og vrede bliver til forløsning, er et af Lilja Scherfigs specialer (…) En menneskebog.”

Af Steffen Larsen, Politiken

Læs mere

* * * * * * ”En smukt illustreret fortælling om hvordan sorg og ømhed kan leve side om side”

Af De unges ord.dk

Læs mere

”En bog, der på samme tid er afsindig smuk og skræmmende. På én gang knugende og forløsende.
En lille perle af en fortælling (…) Ingen andre bøger behandler emnet på den måde”.

Af Johanne Elvers Madsen, Lektørudtalelse

Læs mere

”Lilja Scherfig udforsker igen billedbogen som medie, tager de helt store eksistentielle temaer op, og viser, at billedbogen ikke kun er for børn og barnlige sjæle, men kan læses af alle aldersgrupper og tages alvorligt som en særegen æstetisk udtryksform”.

Af Søren Fanø, Bogbotten.dk

Læs mere

”Nogle bøger sætter større spor i en end andre bøger. Drengen uden øre sætter spor”.

Fra Litteratur til danskfaget

Læs mere

”Ild, latter og bankende hjerte, det er Lilja Scherfig, man kan høre det i alt hun skriver så stærkt. Åh mit hjerte. Hvor er den fantastisk. Så vild og klar og grusom, så menneskelig, tilgivelsen, livet der spirer igennem mørket. Der er så meget kraft i de ord. De ændrer verden. Den kærlighed. 
En meget stor bog på få sider.”

Af forfatter Tina Sakura

”Denne bog har knust mit hjerte og samtidig givet mig håb for menneskeheden.”

Af Skrivecoach og forfatter Charlotte Heje Haase

”Hold nu op, den er god! Jeg har læst den 2 gange nu og er slet ikke færdig. Da jeg læste nogle passager højt for min mand, fik jeg tårer i øjnene, for bogen har virkelig fat i noget centralt. Den handler om hævntørst og tilgivelse men vigtigst af alt; at vi alle er mennesker, uanset hvad vi har gjort.”

Af forfatter Helle Kaare Lindberg

 

Forlag

Jensen & Dalgaard

Illustrationer

Toril Bækmark