23158
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-23158,stockholm-core-1.0.5,select-child-theme-ver-1.1,select-theme-ver-5.0.7,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive

Anmeldelse, projekt #1000bøger: Min hale

Af projekt #1000bøger

Min hale

Min hale er en perle, der bør stå i alle børneværelser. Og på en del voksnes reoler.

 

Min hale er en barsk bog. Den handler om social kontrol, og om ikke at måtte være sig selv. At skulle skjule aspekter af sig selv for at undgå forælderens vrede og straf.

 

Man kan lægge alverdens ting ned over, seksualitet, kønsidentitet, anderledeshed, religion. Men man kan også som 3-årig blot se en pige med en hale og lære at det er ens egen hale og ingen har ret til at skære den af eller sige den skal gemmes væk eller at den er noget skamfuldt. At lære den her grundfølelse af kropslig autonomitet og at selv forældre bestemmer ikke over hvem du er.
Den 3-årige var helt med på den præmis. Halen var særlig og sej. Og pigens hale!
“Hvorfor gør moren det? Det må hun ikke”.

 

Pigens mor skærer halen af og pigen flygter ud i skoven. Her møder hun en anden pige – med en hale. Hun lærer at halen vokser ud igen og da moren henter hende ved skovsøen, hvor hun bader i barnlig uskyldighed og har en ny trodsighed: “Skær bare, mor. Du kan ikke kontrollere mig”.

 

Trods sit voldsomme indhold har bogen en eventyrlig uskyldighed ligesom pigen der blot ønsker at være. Kan læses højt i mange år, udforskes og tales om. Fra 4år.