21972
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-21972,stockholm-core-1.0.5,select-child-theme-ver-1.1,select-theme-ver-5.0.7,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive

Lektørudtalelse: Farfar

Af Torben Bråe Olesen, Lektørudtalelse

Der findes ikke andre som denne

En gribende billedbog. En dreng fortæller om hans far og farfar, og hævn og tilgivelse i en familie.

 

“Min far kan ikke lide sin far” fortæller Storm, om den dag hans farfar flytter ind i hønsehuset, fordi der ikke er plads på plejehjemmet. Farfar virker bange, han lugter mærkeligt, og siger mærkelige ting. Storm syntes, at det var synd for farfar. Farfar blev vred, da storm spurgte; “Farfar? Er det rigtigt, at du slog min far, da han var lille?”. Storm løb opskræmt tilbage til sin mor og far. “Ja, far fik tæsk som barn, i stedet for skældud”, siger mor. Det eneste farfar elskede var de modelflyvere han byggede. Storm bliver ved at opsøge farfar i hønsehuset, og da farfar har bygget et par store vinger hjælper Storm ham ned til havet i trillebøren. Storm holder farfar i hånden, mens de ser på himlens farver, og da farfar siger “Nu” spurter Storm ned af bakken, og farfar fortsætter med vingerne ud over havet, og flyver væk. “Go’ tur”, råber Storm, “Vi ses”. Illustrationerne er udtryksfulde med store hoveder i sort/hvid med udpræget brug af gråtoner. I 2012 udgav Scherfig og Dickmeiss; Rævefælden.

 

Historien er voldsom, men den forløses smukt, da Storm forsoner sig på fars og familiens vegne med farfar. Bogen lægger fint op til en god snak mellem voksne og børn. Der findes ikke andre bøger som denne.